Puheista tekoihin

On ihan normaali reaktio suhtautua sirkkojen syöntiin epäilevästi. Voileipäkakku on mielestäni rikos ihmiskuntaa kohtaan, mutta se ei ole syy kieltää sitä lailla. Kaikki muu on valmista. Tarvitsemme ainoastaan allekirjoituksen lupalappuun, jonka jälkeen olemme valmiit valloittamaan maailman.
robert_nemlander_entocube

EntoCuben perustajan Robertin Yle Uutiset -haastattelu hyönteisruoasta ja pelleilystä lainsäädännön kanssa. Toivomme lisää selkeitä lakeja, emme vähemmän. Toivomme suomalaisilta viranomaisilta ja suuryrityksiltä toimia halvan puheen sijaan, jos uskomme oikeasti tieteeseen, ilmastonmuutokseen ja parempaan tulevaisuuteen lapsillemme.

Juttuun liittyen: Viranomaisten on aivan uskomatonta puhua nyt allergiariskin mainitsemisen tärkeydestä hyönteistuotteissa, koska kaikissa EntoCuben keittiösomiste-tuotteissa allergiariski oli mainittu selkeästi kuten kaikkialla muualla maailmassa, kunnes suomalaiset valvontaviranomaiset toukokuussa vaativat mm. allergiariskimaininnan poistamista hyönteistuotteistamme, koska se olisi voinut antaa olettaa, että kyseessä on elintarvike. EU:n uuselintarvikeluvan kohdalla puolestaan viranomaisten paperityöt maksavat tosiaan tuhansista kymmeniin tuhansiin euroihin, mutta lupaan liitettävät tutkimukset ja selvitykset koskien hyönteislajin rehua, kasvatusmenetelmiä, prosessointia ja kuluttajatuotteita (ml. eläin- ja ihmistestit) maksavat satoja tuhansia euroja.

Viranomaisten ja suuryritysten pienyrittäjille peräänkuuluttamaa "rohkeutta" kehittää uusia ideoita ja hakea EU-lupia EntoCuben perustajilta ei puutu. Rohkeus ei ole kuitenkaan ole markkinataloudessa valuutta, joka maksaa laskuja, palkkoja, kehitystyötä tai lupia.

Jotta voimme yhdessä siirtyä kohti kestävää ruoantuotantoa ja uudet innovaatiot voivat onnistua tai epäonnistua vapailla markkinoilla mahdollisimman nopeasti, niin myös viranomaisten täytyy katsoa peiliin ja miettiä mitä itse voisi tehdä ja miten itse voisi muuttua kehityksen edistämiseksi. Vaihtoehtoiset kestävästi tuotetut proteiininlähteet ovat elinehto ihmiskunnan tulevaisuudelle, ja me valitsimme edistää hyönteisruoka-alaa, koska uskomme sen olevan herkullisin ja paras vaihtoehto. Seuraavaksi on aika antaa kansalaisten osoittaa mielensä kauppojen hyllyillä.

Yhä nopeammin muuttuvassa ja yhä nopeammin muutoksia tarvitsevassa maailmassa viranomaiset eivät voi valita voittajia (jotka se päästää vapaille markkinoille), olla tulppa kehitykselle ja perustella uudistumishaluttomuutta kuin isoisä tietokoneen äärellä sillä ettei vanha koira voi enää oppia uusia temppuja. Toivomme viranomaisille rohkeutta tulla esiin lakimiesten, lakikirjojen ja tekosyiden takaa ja kohdata kansalaiset ja maailma sellaisina kuin ne ovat. Haluamme tehdä viranomaisista tämän tarinan sankareita, jos he sen vain sallivat.

Me entocubelaiset elämme muutosta, josta puhumme. Nautimme joka hetkestä Teidän kauniiden tukijoiden ja komeiden herkkusuiden takia. Teitä on suuri ilo palvella ja kuulla teidän tarinoita ja toiveita. Tätä on vastuullisuus.

Juoksin kerran maratonilla epähuomiossa ystäväni ohi, joka menehtyi. Olisin voinut auttaa. Vannoin etten enää koskaan juokse ohi tuntemattomien ihmisten tai maailman ongelmien ohi, jos voin tehdä jotain. Juoksen tuon maratonin loppuun ystäväni puolesta taas parin viikon päästä. Ja tulen juoksemaan viranomaisten ympäri ja taistelemaan lastemme tulevaisuudesta niin kauan kuin henkeä pihisee. Viranomaiset lähtivät väsytystaktiikalla maraton-kisaan väärän henkilön kanssa. Tulevaisuus tulee olemaan uskomattoman kaunis, jos uskallamme sitä tavoitella.

- Robert