Hyönteisruoan tila Suomessa tällä hetkellä

Alla kuvattu tilannekatsaus hyönteisruokaan liittyen on EntoCuben itse kokoama ja sen on tarkoitus tarjota kaikille kiinnostuneille tietoa hyönteisruoan tilasta Suomessa. Katso myös EntoCuben aloittama hyönteisruokaan liittyvä reddit-ketju.

Marraskuu 2017 (viimeisin päivitys 01.11.2017)

Lokakuu 2017 (viimeisin päivitys 25.10.2017)

Syyskuu 2017 (viimeisin päivitys 25.09.2017)

  • Suomi sallii hyönteisten pääsyn markkinoille. Maa- ja metsätalousministeriö linjaa tiedotteessaan, että Suomi muuttaa Euroopan unionin uuselintarvikeasetuksen tulkintaa siten, että hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeena sallitaan myös Suomessa ja samalla hyönteisala saadaan elintarvikevalvonnan piiriin. Tähän päätökseen ollaan tultu johtuen suomalaisten positiivisista asenteista syötäviä hyönteisiä kohtaan, sekä alalle nousseet vastuulliset toimijat.
  • Suomessa aiotaan sallia vain kasvatettujen kokonaisten hyönteisten käyttö. Kokonaisia hyönteisiä voidaan myös pilkkoa ja jauhaa, mutta niistä ei saa poistaa osia eikä eristää tai uuttaa ainesosia. Vain tietyt lajit tullaan mieltämään ruoaksi ja rehuksi kelpaaviksi hyönteisiksi
  • Evira muodostaa yhdessä hyönteisalan yrittäjien kanssa yhteiset käytännöt. Prosessin kestoa on vaikea arvioida, mutta ruoaksi määritettyjen hyönteisten tuotanto pyritään saamaan käyntiin marraskuussa 2017
  • Sallittuja hyönteislajeja ei ole vielä tarkkaan tiedossa, mutta muissa EU-maissa sallittujen listalla on mm. kotisirkka (Acheta domesticus), idänkulkusirkka (Locusta migratoria migratorioides), "afrikan vaeltajasirkka"  (Locusta migratoria migratorioides), kuningasjauhomato (Zophobas atratus morio), jauhomato (Tenebrio molitor), isovahakoisa (Galleria mellonella), mulperiperhonen (silkkiperhonen) (Bombyx mori), “amerikan aavikkoheinäsirkka” (Schistocerca americana gregaria), “lyhytsiipisirkka” (Gryllodes sigillatus) ja “pieni vahakoi” (Achroia grisella).

Avainsanat: hyönteisruoka, hyönteiset ruokana, ruoaksi kelpaavat hyönteiset, ruuaksi kelpaavat hyönteiset